Hvilke drikkevarer passer til ost?

Vi bliver ofte spurgt, hvilke drikkevarer, der passer godt til ost, og desværre kan vi ikke give et entydigt svar.

Man er nødt til at smage sig frem, for der kan ligge gode og overraskende match i specifikke oste- og drikkevarekombinationer. Som udgangspunkt kan man enten finde smags- eller duftfællesskaber mellem oste og drikkevarer eller gå efter kontraster. Et fællesskab kan f.eks. være sødme eller en særlig duft, mens en kontrast kan være syrlighed i drikkevaren og sødme fra osten. Generelt set anbefaler vi, at man prøver sig frem – temperér osten, præsentér drikkevaren i et passende glas og duft til den. Smag først på osten, så på drikkevaren, og så på osten igen.

De fleste har en opfattelse af, at rødvin og ost altid er en sikker vinder. Rødvin kan være et godt match til nogle oste, men vores oplevelse er, at det sjældent er det bedste match. Vi smagsbedømmer vores oste med en række drikkevarer og synes, at der er mange spændende drikkevarematch, som er værd at udforske. De specifikke anbefalinger til match til vores oste kan du se på produkternes detaljesider eller vende med personalet i vores butikker. Vi har også en række alkoholfri drikke, som egner sig til mange af vores oste. Også her leder vi efter enten fællestræk eller kontraster i smagsprofilerne. Fraværet af alkohol giver plads til at opdage nye nuancer i matchet med ostene, samtidig med at der kan findes masser af syre, fedme, frugtighed og intensitet i de alkoholfri forslag.

Faste oste er lette at arbejde med, og der er mange velsmagende muligheder. Prøv eksempelvis at matche med de æblebaserede frugtvine Malus Danica eller Feminam fra Cold Hand Winery, eller en øl med masser af frugtighed fra humle eller gær som f.eks. Saison Dupont. Du kan også servere et glas bobler til de faste oste – i form af vin som Crement du jura eller en perlende kombucha. Prøv også at servere en mørk te, eksempelvis Oolong Big Red Robe, til de faste oste som et varmt match, der åbner op for ostens duft og smag og hjælper til at nedbryde osten hurtigere i munden.

Som udgangspunkt passer hvidskimmeloste godt sammen med en tør sherry eller stout, f.eks. Porter Porter eller Good Morning Vietnam. Prøv også at vælge en lysere te som den kinesiske Anji Bai Cha Yu Qian. De dehydrerede hvidskimmeloste og rødkitostene går ofte godt med en hvidvin med frisk, ren syre og urtede noter som en Grüner Veltliner eller en let chardonnay som First cut - Chardonnay. Alternativt kan man også servere en lys vermouth til.

Blåskimmeloste kan ofte klare drikkevarer med lidt mere kraft i smag og alkoholprocent. Vi anbefaler at prøve med lysere hedvine, hvor alkoholen giver varme, mens sødmen stadig er høj – eksempelvis Masculine fra Cold Hand Winery. Derudover kan man også kombinere ostene med en rød vermouth eller et glas stout som Good Morning Vietnam.


Nyere indlæg