Morgenostens anatomi

Arla Unikas nye morgenost Koryfé er inspireret af den svenske hushållsost og ligner en havarti, men smagen er helt dens egen. Tre år har det taget at udvikle en gul skæreost, der er mild og nem at holde af – uden at blive kedelig og ligegyldig. En balancegang på en osteteknisk knivsæg.

Hvor er de gode morgenoste? Dem, der vækker glæde ved morgenbordet, fordi hele familien kan lide dem; fordi de smager interessant, selvom de er milde og venlige; og fordi kvaliteten af selv dagens hurtigste måltid er blevet taget seriøst af mejeriet bag produktet?

Det spørgsmål stillede Arla Unikas direktør, Alex Racoveanu, sig selv og sine medarbejdere, og midt i 2018 gik udviklerteamet under ledelse af Unikas faste osteopfinder, Mads Østergaard, på jagt efter svaret:

 Vi ledte først efter en ost med et uforløst potentiale. Én, der var udmærket, men som kunne trænge til lidt mere kærlighed. Valget faldt på den svenske klassiker hushållsosten, der ligesom vores danske havarti og danbo bliver taget lidt for meget for givet. Det er, som om det er ok ikke at kæle for detaljerne, når osten ’bare’ er til morgenbollen og madpakken til ungerne. Men her tænker vi lidt anderledes i Arla Unika, og vi så det som en oplagt mulighed for at tage morgenosteformatet tilbage og optimere på alle de parametre, vi kunne komme i tanke om. Making morgenost great again!, fortæller Mads Østergaard.

Fremskridt kræver regelbrud

 Udviklingen blev igangsat i samarbejde med de dygtige mejerister på Östersund Mejeri i Jämtland ud fra den klassiske Arla Unika-devise om at udfordre de eksisterende regler og bryde dem om nødvendigt. Det var det. Fedtindholdet blev løftet til 32 %, og med det valg kunne Koryfé ikke længere kalde sig hushållsost, som ifølge reglerne skal indeholde ca. 26 % fedt. Vandindholdet blev sænket, så osten blev fastere og mere cremet i munden, og pH-værdien blev hævet en anelse for at gøre osten rund og smørlækker og mindre syrligt skarp end mange af konkurrenterne.

I foråret 2021 er resultatet klar til udgivelse på både det danske og det svenske marked, og ostens brede appeal har fået Arla Unika til at lancere produktet direkte til salg til osteglade forbrugere udenom den traditionelle Unika X-testfase kun for restauranter:

Min oplevelse er, at det med Koryfé er ’mission accomplished’,” forklarer direktør Alex Racoveanu. ”Vi udgiver en ost, som de fleste kan sætte pris på, og selvom vi glæder os til at se den på hoteller og morgenmadsrestauranter, synes vi, den fortjener at blive tilgængelig for alle. Arla Unikas sortiment rummer mange komplekse specialprodukter til den dedikerede osteelsker, men her er for en gangs skyld en ost, der med sin præcise balance både er nuanceret og interessant – og som rammer bredt i markedet. Det er vi ret stolte af.

 I butikkerne fra den 3. maj

Koryfé kan købes fra den 3. maj 2021 i Arla Unikas egne butikker i Aarhus, København og Stockholm, via webshoppen på arlaunika.dk og i ostebutikker over det meste af landet.

Materialer

- Læs mere om Koryfé her

- Download pressebilleder her

- Læs om Arla Unikas vision her

Om Koryfé

NYFORTOLKNING AF SVENSK KLASSIKER
Koryfé tager udgangspunkt i en af Sveriges mest populære oste, hushållsosten, og bygger videre på den runde og imødekommende skæreost med lidt mere af det hele. Vores mejerister på Östersund Mejeri har kælet for hver eneste detalje i produktionen og skabt en velafbalanceret, smagsrig, blid og kærlig morgenost til osteelskere med sans for detaljen. Koryfé stræber efter at finde balancepunktet mellem en fast skærbar konsistens, en frodig fedme, der smelter cremet i munden, og en saltning, som er så præcis, at det giver plads i smagsbilledet til ostens forfriskende syrlighed og delikate aromatiske spil mellem blomster og smør.

KONGSTANKE BAG OSTEN
At hylde den svenske nationalost, hushållsosten, ved at optimere alle elementer i produktionen til en velafstemt nyfortolkning

OSTENS NAVN
Inspirationsforlægget, hushållosten, er et ægte svensk ostekoryfæ – fra græsk koryphaios, som betyder ‘fører’

DUFT
Friskt aromatisk af blomster og smør

SMAG
Forfriskende syrlig, smørfed, fast og velafbalanceret

FØLELSE
Mild, rund, venlig og delikat

ALDER
6 uger

FEDTINDHOLD*
32 %

UDSKÆRING
Skær osten med en ostehøvl eller i skiver med en ostestreng

For yderligere oplysninger
Kontakt presseansvarlig hos Arla Unika Rasmus Holmgård på tlf. 26 29 21 26 eller per e-mail til rasmus.holmgaard@arlafoods.com


Ældre indlæg