Sæt marmelade til ostebord og løft oplevelsen. Ved at kombinere oste med noget sødt, kan man lege med kontraster mellem smage og fremhæve nye nuancer i ostene. Vi har flere forskellige slags marmelade til ost, som er skabt med vores forskellige typer ost i tankerne og som derfor kan bruges til at fremhæve ostens smag og aroma.
Marmelade til ost
Vi er begejstrede for at matche vores Tomatmarmelade med gule, faste oste. Den søde og krydrede marmelade med vanilje, timian og rosmarin er et umamifyldt modspil til de faste oste. Efterfølgeren til tomatmarmelade, vores Grønne Tomater er krydret med estragon, timian og rosmarin og har samme umamiintensitet, men også mere syre og friskhed. Den friske, krydrede syrlighed er et velsmagende match til skimmeloste; både de bløde, hvidskimmelostee oste og modne blåskimmeloste. Til de mere intense blåskimmeloste anbefaler vi et match med dybde og fyldighed. Vores Solbær & Honning-marmelade har mørke smage, hele bær og knasende solbærkerner som en kontrast til de bløde oste.
Til de fede hvidskimmeloste kan man matche med en syrlighed marmelade med let bitterhed. Vores Kandiserede Citroner med laurbær, stjerneanis og vanilje er udviklet særligt til hvidskimmelost, og den friske sødme kombineret med en let bitterhed i marmeladen fungerer også godt til friskoste. Til rødkitoste er vi glade for at fremhæve de florale noter i rødkitten med sødmefuld og aromatisk Hybenmarmelade som match.
Man kan også bruge kompot eller chutney til ost som et sødt eller krydret modspil, ligesom man også selv kan lave kompot til ost – eksempelvis vores rabarberkompot med honning og rosa peber til de faste oste. I modsætning til marmelade har kompot ofte mindre sødme, da dette også selv kan justeres under tilberedningen. En kompot kan derfor bidrage med en anelse mere friskhed og syrlighed til ostene. Ved at servere chutney til sit ostebord får man et mere krydret match, som i samspil med syre og sødme også kan løfte osteoplevelsen til nye højder.
Hvad er forskellen på marmelade til ost og chutney eller kompot til ost?
Man kan også bruge kompot eller chutney til ost som et sødt eller krydret modspil, ligesom man også selv kan lave kompot til ost – eksempelvis vores rabarberkompot med honning og rosa peber til de faste oste. I modsætning til marmelade har kompot ofte mindre sødme, da dette også selv kan justeres under tilberedningen. En kompot kan derfor bidrage med en anelse mere friskhed og syrlighed til ostene. Ved at servere chutney til sit ostebord får man et mere krydret match, som i samspil med syre og sødme også kan løfte osteoplevelsen til nye højder.
Find marmelade til ost hos Arla Unika
Vi anbefaler, at man prøver sig frem, når man skal vælge marmelade, kompot eller chutney til oste. Smag både på osten alene og sammen med marmeladen og oplev, hvordan opfattelsen af osten ændrer sig, når andre smagsnuancer fremhæves.
Supplér desuden gerne osteserveringen med andet sødt og syrligt tilbehør som honning eller balsamico, og vælg også gerne et eller flere sprøde elementer, eksempelvis nødder eller knækbrød, for at skabe nogle kontraster mellem konsistenserne. Et udvalg af Arla Unikas garniture og sprødt til ostebordet kan findes her.