Vi har samlet en række af vores idéer til ostebordet, så du kan finde forslag og inspiration til flere forskelligt slags tilbehør, drikkevarer og småretter, der kan serveres til et ostebord. Sammensæt de forskellige elementer efter lyst, smag og behov - skal ostebordet eksempelvis fungere som et hovedmåltid, kan du med fordel skrue lidt op for både oste og tilbehør.
Ideer til ostebordet – forslag, garniturer og match
Hos Arla Unika har vi mange forskellige typer tilbehør til ostebordet, så du kan sammensætte et udvalg efter dine gæsters og egne behov. Vi har en række sødt, aromatisk tilbehør, herunder vores egne marmelader, honning, ahornsirup og bløde abrikoser i Monbazillac, som går godt til et bredt udvalg af oste. Sødmen fra tilbehøret kan både understøtte sødlige noter i blandt andet faste oste, men går også godt med de mere potente og salte skimmeloste.
Er du mere til det salte tilbehør, har vi også en række forslag her. Sprøde, ristede nødder kan fungere som en knasende kontrast til de bløde oste, mens oliven kan fremhæve de salte smagsnuancer i ostene. Et andet og mere overraskende valg er balsamico, som med syre, sødme og en viskøs mundfølelse er velegnet til både faste oste og blåskimmeloste.
Skal du servere ostebord som et større måltid, kan du med fordel supplere med et godt brød. Et surdejsbrød har både syre, dybde og skorpe, som fungerer godt til ost og ikke lader sig overdøve af de øvrige smage. Er tiden eller lysten ikke til at kaste sig ud i surdej hjemme, kan du også købe et godt brød, gerne med lidt pondus, eller prøve en af vores opskrifter på blandt andet langtidshævet focaccia.
Prøv også at servere kiks eller knækbrød til ost for et tyndere og knasende sprødt underlag, der også fungerer som en kontrast til særligt de bløde oste.
Tag ostebordet til nye højder med et par små retter eller tapas. Man kommer langt med velvalgt tilbehør, men ønsker du at overraske og imponere dine gæster yderligere, kan et par mindre serveringer være en nem måde at løfte osteoplevelsen. Retterne kan være små, simple serveringer, der enten kombinerer ost og andre ingredienser, eller serveringer, der komplimenterer det øvrige ostebord.
Eksempler kan være syltede elementer, grillede grøntsager eller en simpel, vellavet salat til ostebordet, der ikke overdøver resten. Kig også gerne i retning af både det italienske, spanske eller mellemøstlige køkken for mere inspiration.
Vores erfaring er, at øl og ost ofte kan være sublime match. Øllens karbonering, alkohol og bitterhed fra humlen er med til at rense munden op efter den fede ost og skabe lyst til mere. En sød øl kan fremhæve sødmen i en ost med sødme, men du kan også lede efter kontraster: for eksempel en sød øl til en mere salt ost. Der kan være mange gode og også overraskende match i kombinationen af øl og ost.
Se vores udvalg af forskellige øl her.
Få vores forslag til at skabe harmoniske sammensætninger af ost og vin. Mange er af den opfattelse, at rødvin og ost hører sammen. Vi synes ikke nødvendigvis, at rødvin altid er det oplagte valg og mener også, at der er mange andre smagssammensætninger at afsøge - både med hvidvin, orangevin eller et glas af noget mousserende.
Smag dig frem og led efter smagsfællesskaber eller kontraster. Prøv eksempelvis en hvidvin med fadpræg, der kan fremhæve de nøddeagtige noter i en ost af Goudatypen, eller en Bourgogne med bløde tanniner til et stykke salt og velmodnet blåskimmelost.
Se vores udvalg af forskellige vine her.
Find mere inspiration til ostebordet hos Arla Unika
Gå på opdagelse i vores univers af inspiration og opskrifter og sammensæt selv idéer og forslag til ostebordet. Find vores fulde sortiment af tilbehør til ostebordet her.