Inspiration til osteanretning

Sammensæt et ostebord med forskellige slags ost og tilbehør og servér osteanretningen som en del af flere serveringer, som hovedelement eller som dessert, alt efter behov. En let osteanretning kan bestå af to-tre forskellige oste og en eller to slags tilbehør. Vælg eventuelt også en drikkevare til - enten noget alkoholfrit, likør og spiritus eller frugtvin, vin og øl. Laver du et større ostebord, anbefaler vi at supplere med flere oste og mere tilbehør.
Find vores forslag til osteanretninger og tilbehør, mængder og sammensætninger herunder.


Hvordan laver man en osteanretning?

Tænk over størrelsen på din osteanretning. Til en lille osteanretning eller som en osteanretning til dessert kan tre oste og lidt forskelligt være en fin mængde. Til et lidt større ostebord anbefaler vi som tommelfingerregel omkring fem forskellige oste, så der både er mulighed for at skabe variation mellem ostetyper og konsistenser, samtidig med at udvalget ikke bliver for overvældende.

Gå efter forskellighed i ostene. Det kan være i forhold til ostetyper, så der både er faste oste, rødkit, samt hvidskimmel og blåskimmel. Det er også fint at variere styrken på ostene, så der både er mildere og kraftigere oste. Til sidst kan oste med forskelligt udseende og med forskellig konsistens også være med til at løfte sanse- og smagsoplevelsen, så der både er hårde oste, blødere, cremede oste og måske en dehydreret eller rehydreret ost.

Læs mere om oste til ostebordet her.

Supplér ostene med en eller flere slags tilbehør såsom garniture og sprødt og tænk også gerne her over forskellighed, eksempelvis ved at vælge en sød marmelade, honning eller sirup sammen med noget sprødt som knækbrød eller nødder. Tænk desuden over udskæring af ostene, ligesom vi også anbefaler at servere ostene i en smagsmæssig rækkefølge, så du starter med de mildeste oste og slutter af med de kraftige.

Læs mere om tilbehør til ostebordet her.

Hvor meget ost skal man vælge per person?
Som udgangspunkt anbefaler vi 30-35 g af hver af de bløde oste per person og 35-40 g af hver af de hårde oste. Disse mængder er vejledende og er beregnet ud fra, at osteanretningen indgår som én servering ud af flere. Du kan med fordel beregne lidt mere ost eller supplere med flere oste og garniture, hvis ostebordet skal fungere som et hovedmåltid.


Anret ostene i en smagsmæssig rækkefølge; start med de milde oste og slut med de mere kraftige. Smag på ostene inden servering og smag efter, hvor modne de er.

Skær ostene ud inden servering for at guide dine gæster i, hvordan de får mest ud af oplevelsen. Nogle faste oste har en spiselig naturskorpe, mens andre har en coating på, som skal skæres af inden servering. Hvis osten har naturskorpe, anbefaler vi at spise den med for at opleve, hvordan smagen er anderledes og mere intens langs skorpen. Alt efter hvor fast osten er, kan du med fordel skære de faste oste ud i tynde skiver. Jo tyndere skive, jo hurtigere nedbrydes osten i munden og afgiver smag. Nogle faste oste har desuden en mere porøs struktur, som kan brydes i mindre stykker ved hjælp af spidsen af en kniv. Dette skaber forskellige udtryk på ostebordet og viser ostens struktur frem.

Skær også skimmel- og rødkitoste ud, så skorpen spises med. Har man en høj, rund skimmelost, kan du med fordel skære den over på tværs, inden den skæres ud i mundrette stykker. På denne måde får du en mere samlet overflade af skorpe, der også bidrager til smagsoplevelsen.

Anret ostebordet med skåle med nødder, marmelade, brød og knækbrød. Fortæl dine gæster om match mellem ost og garniture, eller arranger ostene med det tilbehør, du synes passer til. Drys for eksempel en håndfuld nødder ud over en ost eller læg et par stykker knækbrød ved siden af. Læg gerne osteknive og -gafler ved, så gæsterne nemt kan tage fra ostebordet og over på deres egen tallerken. Servér gerne matchende drikkevarer til ostene og sørg også for en kande vand, så du kan skylle munden undervejs og blive klar til nye smagsindtryk.


Et bud på en osteanretning er vores ostebord, Læringsrejsen. Ostebordet består af en række klassikere fra vores sortiment og kommer omkring forskellige ostetyper, kulturer og konsistenser - typisk med to faste oste og tre skimmeloste. Vi serverer to slags sprødt tilbehør samt en marmelade til ostebordet, som kan bestilles fra 4 til 10 personer.

En mindre osteanretning til færre personer kan bestå af tre oste - to faste og en skimmelost, eller omvendt - sammen med et sprødt element og en marmelade.


Tilbehør til osteanretning

En række forslag til tilbehør kunne være:

Friskbagt brød eller noget sprødt som kiks eller knækbrød går godt til de fleste oste. Udover at fungere som et underlag til oste, kan noget sprødt også være en god, knasende kontrast til bløde oste.

Mange oste spiller med deres salte smag og umami godt sammen med sødere, frugtige elementer, som også kan bløde de lidt kraftigere oste op og skabe nogle interessante smagsmæssige kontraster.

Nødder eller kerner kan ligesom kiks og knækbrød være et sprødt, knasende element til bløde oste. Man vil ofte også kunne finde nøddeagtige noter i flere forskellige typer oste, som dermed indgår fint i et smagsfællesskab med tilbehøret.

Marmelade og chutney kan være et aromatisk, sødt, krydret eller intenst match til oste, der kan fremhæve smagsnoter og bruges til at afrunde smagen. Leg med kontraster og servér noget syrligt til fede oste, eller gå efter lignende smage i ost og marmelade.


Grej til osteservering

En række forslag til grej kunne være:

Anret med denne cheese baker fra hollandske Boska. En lille ovnfast porcelænsskål med låg, som holder osten varm under hele måltidet.

Prøv vores osteklokke, der giver osten de rigtige forudsætninger for at temperere på en enkel og elegant måde, inden den skal spises. Læg osten i en osteklokke, der også imponerer og vækker interesse på ostebordet.




Servér ostene med vores håndlavede ostekniv fra Saladini. Denne ostekniv er særligt god til at bryde fast ost som f.eks. Gammel Knas.

Prøv disse håndlavede osteskærere fra danske LF design. Osteskærerne er ikke blot dekorative at se på, men ligger også godt i hånden.


Sammensæt et ostebord

Sammensæt en osteanretning med et par forskellige oste og lidt tilbehør. Læg gerne vægt på variation i både ostetyper og garniturer og oplev, hvordan en bestemt garniture kan ændre på smagsoplevelsen af osten, eller hvordan forskelligheden i oste kan stå tydeligere frem, når du smager dem op mod hinanden. Smag dig frem, når du udvælger oste, og vælg den rækkefølge for servering, der giver mening i forhold til ostenes styrke. Supplér med flere oste samt brød, drikkevarer og andet tilbehør efter behov. Læs mere her.