Tapas

Tapas er navnet på en måde at spise på, der i dag har udviklet sig en del fra den oprindelige betydning af ordet. Tapas stammer fra Spanien og er afledt af det spanske verbum “tapar”, som betyder "at dække”. Historien går på, at de små retter, som dengang kunne være brød, skinke eller ost, først blev brugt som låg på sherryglas i Andalusien for at holde insekterne væk mellem de tavernes-besøgendes slurke. Siden da er tapas vokset til et globalt fænomen, der spænder over flere forskellige madkulturer og gastronomiske traditioner.

Tapas er i sin enkelthed små retter, der både kan tjene som appetitvækkere eller sammensættes til ét stort måltid. Et typisk tapasbord kan bestå af en lækker vifte af oliven, oste, chorizo, friskt brød og små retter.

Fordelene ved tapas er mange. For det første er det en fantastisk nem måde at servere et lækkert og indbydende måltid på, uden at bruge flere timer i køkkenet Desuden er tapas for alle. Uanset om du har gæster med særlige smagspræferencer, er der rig mulighed for at tilføje noget til enhver smag.

Tapas kan gøres simpelt eller så komplekst, som du ønsker. Du kan begynde med en basis af forskelligt skiveskåret kød, som chorizo, serrano, prosciutto eller mortadella, nogle lækre oste fra Arla Unika, aioli, hummus og oliven, og herefter bygge videre med delikate småretter og andet godbidder efter eget ønske.


Et typisk tapasbord vil ofte omfatte en samling af forskelligt tilbehør. Brød, oste, oliven og charcuteri er klassikere, men du kan også tilføje små retter, frisk frugt og grønt. Små retter som bruschetta, papas bravas, arancini eller gambas ajillo er alle velsmagendetilføjelser til et tapasbord. Men du kan også kigge mod det mellemøstlige køkken og inkludere retter som baba ganoush og hummus, eller det østeuropæiske, hvor særligt Georgien har en lang række retter, såsom khachapuri, lobiani eller pkhali, der også går godt til et tapas bord.

Ost er for mange også en central del af et tapasbord og en god mulighed for at prøve lidt forskelligt. Prøv en af vores mange forskellige oste og giv dit tapasbord et helt særligt udvalg af oste, som tager oplevelsen til nye højder.

Med tapas udforsker, smager og prøver man sig frem. Det handler om at prøve forskellige retter, smage og dykke ned i forskellige smagsoplevelser. Der er plads til kreativitet, hvor man kan mikse og matche elementer, retter og tilbehør efter behov, sult og lyst. Uanset om du planlægger en tapasaften derhjemme eller bare leder efter nye måder at nyde dine yndlingsretter eller oste, så er tapas en oplagt spiseform.