Brød til ostebordet

Når vi spiser, er mere end bare smagssansen i spil. Forskellige teksturer kan være med til at løfte osteoplevelsen til nye højder. Derfor kan man gøre sig nogle tanker om, hvilke brød man vil servere til sit ostebord. Tænk på det som tilbehør til osten på lige fod med en marmelade.


Gode brød til ostebordet

Nogle brød kan bruges som fylde til ostebordet, andre som ganerensere, smagsgivere eller som tilbehør til ostebordet.

En Danbo-ost ovenpå et stykke rugbrød er en klassiker, og smagsmæssigt er de let syrlige og nøddeagtige noter og seje struktur fra rugbrødet et harmonisk match med den fyldige, fede og milde kitsmag fra osten. Men rugbrød er også mættende, og gør sig ikke ligeså godt bemærket på et ostebord.

Både baguette og ciabatta er smagsmæssigt et mere neutralt valg og kan derfor kombineres med de fleste oste. Brødtyperne bidrager med sprødhed og luftighed og kan derfor passe til både bløde og halvfaste oste. Smagsnuancerne i de faste, milde oste kan godt forsvinde en smule i kombination med baguette, da krummen typisk er mere kompakt. I stedet er et surdejsbrød en god ledsager til de faste, milde og sødmefyldte oste. Den let syrlige smag kombineret med en mere saftig krumme er derfor også godt på ostebordet. Skorpen er sej og kan derfor også stimulere sanserne i kombination med bløde oste.

Kiks og knækbrød fungerer som en god bund til både ost og smør. Kiks og knækbrød har en mild smag, der efterlader plads til ostene, men giver et sprødt og elegant element. Der opstår store og sanselige kontraster når silkeblød, fed ost sammensættes med knasende sprødt knækbrød.

Et mere utraditionelt brød på ostebordet er focaccia, der kendetegnes af en gylden, sprød skorpe og en svampet konsistens. Det er et brød, der kan trækkes i forskellige retninger med smagsgivere, såsom flagesalt, rosmarin eller oliven. Det giver en ny dimension til ostebordet, men hvis det er for salt, kan det karambolere med de modne blåskimmeloste, der typisk kræver noget sødme.  

Det kan være en god ide at servere flere forskellige brødtyper til sit ostebord, for eksempel kiks og surdejsbrød eller knækbrød og baguette. Skær brødtyperne ud i mindre stykker, således at spiseren let kan skifte mellem brødtyper og få forskellige oplevelser.


Hjemmebagt brød til ostebordet

Du kan imponere dine gæster med hjemmebagt brød til ostebordet. De fleste brød kan man lave selv, uden for mange mærkelige ingredienser eller komplicerede processer. Prøv for eksempel vores opskrifter på Briocheformbrød eller Langtidshævet focaccia. Alternativt anbefaler vi at du køber noget godt brød, kiks eller knækbrød af god kvalitet.