Gouda er en fast ost, som stammer fra Holland, og den har været kendetegnende for den hollandske mejerihistorie i flere hundrede år. Denne ostetype er kendt for sin faste og karakteristiske glatte tekstur med små, runde huller, sin milde, men markante smag, og sin flotte, blege gule farve.
Langt tilbage i middelalderen kunne byer erhverve sig rettigheder til at handle med bestemte varer. Byen Gouda fik tilegnet sig retten til at handle med ost, og det var så der, folk gik hen for at købe og sælge ost.
Goudaostens historie går helt tilbage til 1284 — det år, hvor Goudaen for første gang i den skrevne historie blev beskrevet. Det gør Gouda til en af de ældst-nævnte oste i verden, som stadig laves i dag. I den hollandske kultur var det traditionelt kvindernes opgave at fremstille oste, hvor landmandskonerne videregav deres ostefærdigheder til deres døtre. I sommermånederne afholdes der ugentligt et ostemarked i Gouda, der løber af stablen på traditionel stil. Markedets traditioner og praksisser er et levende minde om byens historiske rettigheder til at handle med ost.
Selvom størstedelen af Gouda ostene nu produceres industrielt, er der stadig omkring 300 hollandske landmænd, der laver “boerenkaas”, som er en beskyttet udgave af Gouda osten, som fremstilles på traditionel vis. Gouda, som vi kender den i dag, er et produkt af historisk kulturarv kombineret med moderne produktionsteknikker.