Cheddar

Cheddar er en kendt, næsten ikonisk ost med en lang historie og en fremtrædende plads hos mange osteelskere. Den er kendt for sin karakteristiske smag, der kan variere fra mild til stærk, en særlig, fyldig konsistens og ikke mindst som element i køkkenet, hvor cheddar bruges i en række forskellige sammenhænge og retter.

Cheddar har sin oprindelse i området omkring landsbyen Cheddar i Somerset, England. Den tidligst dokumenterede reference til Cheddar stammer fra det 12. århundrede, hvor den blev omtalt som “Cheddre”. Det var de små landbrugssamfund i området, der opdagede en praktisk måde, hvorpå de kunne konservere det mælk, de havde i overskud, ved at lave ost af den.

Cheddar-ostemagerne i Somerset har bevaret de gamle metoder og traditioner, selvom Cheddar i dag fremstilles mange steder rundt i verden.


Hvad er cheddar, og hvorfor er den orange?

Cheddar er en fast ost, der er lavet på komælk, og en af de mest iøjnefaldende egenskaber ved Cheddar er nok dens karakteristiske orange farve. Traditionelt set blev cheddar fremstillet af mælk fra køer, der græssede på engene i området omkring Somerset. Disse køer nød godt af rigelige mængder græs, der var rigt på beta-karoten; et naturligt pigment, der findes i visse planter. Beta-karoten er også det, der giver farven i en lang række frugter og grøntsager, som fx gulerødder.

Når køerne spiste græsset, blev beta-karoten optaget i mælken og dermed også osten. Det endte med at blive en markør for ostens oprindelse og var også en indikator for, at køerne græssede på næringsrige græsgange.

I dag er der dog langt mellem de naturligt farvede orange cheddaroste. I stedet er man begyndt at bruge et farvestof kaldet annatto, der udvindes fra frøene af achiote-træet.

Selvom den oprindelige orange farve i Cheddar kom fra beta-karoten, er det vigtigt at bemærke, at farven ikke påvirker osten smagsmæssigt. Farven er kun noget visuelt, der er forbundet med cheddars identitet.

Fremstillingen af cheddar – med eller uden beta-karoten – er en omhyggelig proces, der kræver erfaring og ekspertise. Modningsprocessen er afgørende for cheddars smag og tekstur, der kan variere fra fast, mild og cremet til porøs og kraftfuld alt efter, hvor lang tid osten har fået lov at modne. En cheddarost kan modnes i alt fra et par måneder til flere år, hvilket resulterer i varierende grader af styrke og komplekse aromaer.


Karateristika

Cheddar har en særlig mundfølelse, og osten kan byde på en bred vifte af smagsoplevelser. Den har en fast og kompakt konsistens, der kan variere fra blød og cremet til mere tør og knasende, afhængigt af modningsgraden. Cheddar har samtidig en fyldig og intens smagsoplevelse, der spænder fra mild og nøddeagtig til skarp og pikant. Smagen og mundfølelsen udvikler sig gradvist på tungen og efterlader en eftersmag af salt og sødme.

Cheddars aroma er kompleks og tiltalende med en mild og subtil duft i unge oste og en intens og fyldig duft i de ældre, mere modnede udgaver. De modnede oste har ofte en karakteristisk duft, der leder tankerne hen på krydderier og nødder med sødlige undertoner.


En alsidig ost til ostebordet og i køkkenet

Cheddar er en alsidig ost, der passer til et væld af retter og serveringsmuligheder. Den kan bruges som ingrediens i sandwiches, smeltes over burgere eller gratineres i ovnretter for at tilføje en rig og cremet smag.

Prøv også at servere cheddar på et ostebord sammen med friskbagt brød og frugt, eksempelvis æble, som fremhæver sødmen i den salte ost.

Cheddar kan også gå sammen med et udvalg af vine – prøv med en mere robust rødvin, takket være ostens intensitet. Vælg dog ikke en alt for kraftig en af slagsen, da tanninerne så vil overdøve ostens nuancer. Prøv også at servere et frugtigt glas bobler til osten for at fremhæve sødmen. Boblerne renser ligeledes munden op for ostens fedme. Disse drikkevarer harmonerer godt med ostens smagsnuancer og understreger oplevelsen af dens kompleksitet.