Havarti er en fast ost, der har sin oprindelse i Danmark. Den er kendt for sin glatte tekstur med små, ukurante huller, en cremet mundfølelse og en mild, men markant smag samt en hvidlig til lysegul farve.
Osten blev først fremstillet i starten til midten af det 19. århundrede og er senere blevet opkaldt efter Havarthigården i Holte til ære for ostepioneren Hanne Nielsen, som er personen bag den velkendte Danablu.
Havarti er kendt på tværs af generationer for dens harmoniske, milde og let syrlige smag. Den er blød, cremet og porøs i sin mundfølelse trods sin faste konsistens. Der findes dog forskellige afskygninger af Havarti; varianter, der er mere aromatiske og sødlige i smagen med noter af frugt og nødder, når de får lov at modne i længere tid. Konsistensen bliver ligeledes mere porøs og smuldrende, samtidig med at der dannes knasende krystaller ved modne Havarti-oste.
Havarti er formentlig lavet efter inspiration fra de tyske "tilsiter"-oste tilbage i 1921. Det tog dog omtrent 30 år, før osten i 1950’erne oplevede stor popularitet, som steg støt indtil 1970'erne, hvor den blev Danmarks vigtigste eksportost.
I dag har Havarti opnået BGB-beskyttelse (beskyttet geografisk betegnelse).