Gedeoste

Gedeoste

Gedeoste har en helt særlig, karakteristisk smagsprofil, der kan være mild og delikat eller frisk og syrlig, samtidig med at osten har en cremet, fyldig og blødere konsistens.

Denne ostetypes særlige smag og tekstur stammer både fra mælken, men også fra de specifikke mikroorganismer, der bruges til at fremstille gedeoste, samt den efterfølgende modning. Gedeoste kan variere i smag og tekstur afhængigt af produktionens oprindelse og de øvrige ingredienser, der anvendes i processen.

Gedeoste fra Arla Unika

Geko er den eneste af vores oste, der er lavet på gedemælk. Osten er en hvidskimmelost fra vores Unika X-sortiment, der er lavet på lige dele gede- og komælk. Deraf navnet Geko, som er sammensat af ordene ‘ged’ og ‘ko’. Opskriften stammer fra en tid, hvor man blandede de mælketyper, man havde tilgængelige på gården.

Osten er tilsat gærkulturen Geotrichum, som sammen med mælkeblandingen giver den lille ost sin helstøbte smag, der rangerer fra fløde, salt og stald med syrlige noter og et strejf af ammoniak, champignon og nødder.


Smagsoplevelser: Serveringsforslag, der fremhæver gedeostens smag

Gedeoste er ofte rige på smag og tekstur, og man kan enten skabe kontraster eller smagsfællesskaber med osten ved servering. En kontrast kan være sprøde elementer, som nødder eller knækbrød, der skaber en behagelig afveksling mod den bløde og cremede gedeost.

Udforsk, eksperimentér og match med forskelligt tilbehør. Et tip er at parre vores gedeost, Geko, med ristede hasselnødder, som forstærker de nøddeagtige noter i osten og samtidig tilføjer et sprødt bid til den flydende og cremede konsistens.

For at balancere ostens syrlige og salte elementer kan du tilføje enten marmelade eller honning. En delikat lavendelhonning sammen med en gedeost kan være en velsmagende og aromatisk kombination. Prøv f.eks. at skære nogle skiver gedeost og placere dem på et stort stykke lyst og rustikt brød, med honning og knuste valnødder på toppen, som tilberedes i ovnen på 180 grader i 20 minutter Bagningen giver gedeosten en anden karakter og konsistens, som fungerer som en velsmagende start på måltidet i harmoni med sødmen fra honningen.

Ved servering af gedeost til ostebordet anbefaler vi, at du bruger en ren, varm kniv til at skære osten – dyp gerne kniven i varmt vand og tør den hurtigt af efterfølgende for et pænt, rent snit. Prøv at medtage så meget af ostens spiselige skorpe som muligt, da smagen her kan være anderledes end i resten af osten og give en anderledes smagsoplevelse.


Gedeoste fra Arla Unika: Smag og innovation

Vi bestræber os på at udvikle mejeriprodukter i en gastronomisk verdensklasse i samarbejde med mejerister og gastronomer.

Med ambitionen om at skabe nye standarder inden for ostekulturen, ønsker vi at inspirere både kokke og ostekendere til at udforske nye smagsoplevelser. Oplev vores udvalg af oste lige her.