Roquefort er en fransk blåskimmelost med en fascinerende historie. Roquefort fremstilles på upasteuriseret fåremælk og lagres i de helt særlige Combalou-grotter, som ligger under landsbyen Roquefort-sur-Soulzon i Frankrig. Osten er en af de ældste kendte oste i verden og den første franske ost, der fik den eftertragtede kvalitetsbeskyttelse "Appellation d'Origine", som er den franske kvalitetsbetegnelse for landbrugsprodukter, der produceres i et afgrænset område efter traditionelle fremstillingsmetoder, tilbage i 1925.
Roquefort har været en velsmagende del af menneskehedens historie i årtusinder, og osten er stadig populær og afholdt verden over den dag i dag.
Roquefortosten stammer fra den lille provins Roquefort-sur-Soulzon i Frankrig, og det er kun hvis osten er herfra, at den må kaldes en Roquefort. Selvom der findes andre oste, der kan minde om Roquefort, så er det altså kun i Roquefort-sur-Soulzon, at osten kan fremstilles.