Den kompetente ostevært

Sæt rammen for osteserveringen og skab en meningsfuld fortælling om ostebordet. Som den kompetente ostevært er det dig, der udvælger og sammensætter ost og tilbehør, der er med til at løfte osteoplevelsen til nye højder.

Fortæl om ostenes forskellige facetter for at skabe en sublim osteoplevelse. Du kender dine gæster og niveauet for hvor meget viden, de vil beriges med, og hvor dybt du skal gå i fortællingen. Et godt sted at starte er at give en kort introduktion til ostens type, mejeri og smag. Du kan fortælle om kongstanken bag osten og hvad den skal tilføre verden, fremstillingen på mejeriet og ostens navn. Giv også en introduktion til, hvordan osten skal serveres og hvilke garniturer, der passer til.

Derudover skader det sjældent at fortælle om historien bag Arla Unika: et projekt, som Arla satte i søen i 2002 under navnet Kokkeprojektet og som nu hedder Arla Unika. Kongstanken er at løfte mejeri til nye højder ved at skabe mejeriprodukter i gastronomisk verdensklasse.


Med et ostebord kan du overraske, imponere og udfordre dine gæster til at prøve nye typer oste eller smagskombinationer. Servér ostebordet som en del af flere serveringer eller som et hovedmåltid og supplér med tilbehør, matchende drikkevarer og måske endda mindre serveringer.

Få vores forslag og idéer til ostebordet. Hvor mange oste vælger man og hvilke? Hvordan finder man de bedste matches til ostene?

Lær mere om forskellige ostetyper. Læs mere om forskellige typer ost, deres oprindelse, smag og anvendelse.

Læs mere om, hvordan du kan skære ostene ud og anrette dem, så det giver mening for dine gæster og for den samlede oplevelse.


Tapas er en spansk tradition, hvor man serverer en række små retter, som man kan dele med andre. Find mere inspiration til, hvilke oste du kan servere som en del af et tapasbord, samt hvilke retter, du kan lave til, her.


Brunet smør

Når man laver brunet smør, varmer man langsomt smørret op, så det karamelliserer, får en brunlig farve og en intens nøddesmag. Det brunede smør kan bruges i mange forskellige sammenhænge - både i salte retter, desserter eller som kuvertsmør.

Prøv vores pimpede brunede smør lavet med osten Karamelsten.

Oplev brunet smør i hjemmelavet is.

Løft vinaigretten til salater og lignende med brunet smør.

Velsmagende mayonnaise lavet med brunet smør.

Brunet smør hollandaise med dybde og fylde.

Vi har pimpet de klassiske æbleskiver med brunet smør og Karamelsten.