Sammensæt et velsmagende ostebord

Imponér gæsterne med et ostebord, der kan nydes i fællesskab. Sammensæt oste efter lyst og smag og match med tilbehør og garniture, der skaber smagsfællesskaber eller kontraster til ostene. Gå efter et bredt udvalg af oste og skab mangfoldighed i smag, udseende og teksturer. Brug ostebordet som hovedmåltid eller sammen med flere andre retter. Vi har en række anbefalinger, når det gælder mængder, antal oste og sammensætninger.

Du kender dine gæster og ved bedst, hvor meget eller hvor lidt information, de vil have. i anbefaler dog at fortælle om ostene ved servering; type, oprindelse og smag. Du kan også gå i dybden med ostens navn, mælketype og fremstillingsmetode.


Hvor mange oste skal man vælge?

Vælg 3-5 forskellige oste til dit ostebord. Vi anbefaler at gå efter forskellighed i type, farve, form, konsistens og styrke. Som tommelfingerregel anbefaler vi 30-35 g af hver af de bløde oste pr. person og 35-40 g af hver af de hårde oste. Disse mængder er beregnet ud fra, at ostene indgår som én servering ud af flere. Skal man servere ostebordet som et hovedmåltid, kan man tilføje flere oste eller supplere med mere tilbehør. Bemærk at disse mængder er vejledende.

Til inspiration og for at skabe variation i anretningen, kan man tage udgangspunkt i følgende anbefaling til sammensætning af et ostebord:

Man kan sammensætte et ostebord udelukkende af bløde oste eller skimmeloste for at udforske forskellighederne her.

Løft osteoplevelsen med matchende tilbehør. Tænk over at skabe sammenhænge mellem oste og tilbehør ved at lede efter smagsfællesskaber; servér eksempelvis nødder til oste, der også har noter af nødder. Leg også gerne med kontrasterne og vælg noget sprødt til de bløde oste, noget sødt til de salte, umamirige oste eller noget syrligt til de fede oste.

Prøv dig frem med kombinationer af ost og tilbehør. Smag både på osten alene og sammen med garniturer og oplev, hvordan garnituren kan være med til at ændre på opfattelsen af osten, når mundfølelsen ændrer sig eller andre smagsnuancer fremhæves.


Opbevar osten på køl. Tag ostene ud af køleskabet en times tid inden servering, pak dem ud og lad dem temperere på køkkenbordet under et hårdt opvredet viskestykke, så de ikke tørrer ud. På denne måde får ostene en temperatur, hvor teksturen bliver mere behagelig at spise og hvor smagen træder tydeligt frem.

Skær de stykker ost, du skal bruge til dit ostebord eller din servering og læg det resterende i køleskabet igen. For at øge holdbarheden på ostene anbefaler vi også, at man kun rører ved den del af osten, der skal spises, og ikke rører for meget ved den øvrige ost. Pak desuden osten ind i ostepapir eller genanvendeligt bivokspapir, når de lægges i køleskabet igen. Undgå plastik, da osten her vil danne kondens, som forkorter holdbarheden.

Se vores udvalg til opbevaring her.


Anret ostene i en smagsmæssig rækkefølge; start med de milde oste og slut med de mere kraftige. Smag på ostene inden servering og smag efter, hvor modne de er.

Skær ostene ud inden servering for at guide dine gæster i, hvordan de får mest ud af oplevelsen. Nogle faste oste har en spiselig naturskorpe, mens andre har en coating på, som skal skæres af inden servering. Hvis osten har naturskorpe, anbefaler vi at spise den med for at opleve, hvordan smagen er anderledes og mere intens langs skorpen. Alt efter hvor fast osten er, kan man med fordel skære de faste oste ud i tynde skiver. Jo tyndere skive, jo hurtigere nedbrydes osten i munden og afgiver smag. Nogle faste oste har desuden en mere porøs struktur, som kan brydes i mindre stykker ved hjælp af spidsen af en kniv. Dette skaber forskellige udtryk på ostebordet og viser ostens struktur frem.

Skær også skimmel- og rødkitoste ud, så skorpen spises med. Har man en høj, rund skimmelost, kan man med fordel skære den over på tværs, inden den skæres ud i mundrette stykker. På denne måde får man en mere samlet overflade af skorpe, der også bidrager til smagsoplevelsen.

Anret ostebordet med skåle med nødder, marmelade, brød og knækbrød. Fortæl dine gæster om match mellem ost og garniture, eller arranger ostene med det tilbehør, du synes passer til. Drys for eksempel en håndfuld nødder ud over en ost eller læg et par stykker knækbrød ved siden af. Læg gerne osteknive og -gafler ved, så gæsterne nemt kan tage fra ostebordet og over på deres egen tallerken. Servér gerne matchende drikkevarer til ostene og sørg også for en kande vand, så man kan skylle munden undervejs og blive klar til nye smagsindtryk. Få mere inspiration til osteanretning her.


Hvornår serverer man et ostebord?

Brug ostebordet som et hovedmåltid til frokost eller aften, som en del af flere retter. Man kan også servere oste som en lettere anretning i løbet af eftermiddagen, eller som dessert efter en middag. Sørg for at variere udvalget af oste og tilbehør alt efter lejligheden. Skal ostebordet fungere som et hovedmåltid, kan man med fordel skrue lidt op for mængderne, mens man kan nøjes med et mindre udvalg, hvis det gælder en lettere servering, eller hvis man også serverer andre retter til. Skal ostebordet bruges til dessert, kan man tænke lidt sødere tilbehør ind, som stadig komplementerer ostene; det kan være friske figner eller bløde abrikoser i dessertvin, som trækker noget sødme frem i blandt andre blåskimmelostene.

Brug også ostebordet til mange ved festlige lejligheder. Arrangér oste og matches sammen, så det er nemt at gå til og fra - man kan med fordel også lave små beskrivelser af forskellige kombinationer, som kan lægges ved de forskellige oste. Sammensæt selv dit ostebord ud fra vores sortiment, eller bestil et af vores osteborde her.


Lav dit eget ostebord

Du kender dine gæster bedst og ved, hvilke oste de foretrækker. Prøv dog også gerne at udfordre eller vælge et par nye oste - det kan være en mildere blåskimmel, hvis man ikke er så vant til at spise dem, eller en hvidskimmelost med overraskende røg- eller dildsmag. Sammensæt ostebordet med tilbehør - eventuelt hjemmelavet - eller flere små serveringer.

Skær gerne ostene ud og vis strukturer og skorpe. Fortæl om osten: type, smagsnoter og oprindelse. Du kan finde mere inspiration og læse om de forskellige oste her.