Når man sammensætter et ostebord med forskellige typer ost, anbefaler vi også, at man bruger forskellige osteknive til de forskellige oste. Der er forskel på, hvilke knive vi anbefaler, alt efter om det gælder udskæring af de bløde skimmeloste eller de hårdere oste.
Der findes mange forskellige osteknive. Vi anbefaler de håndlavede, italienske osteknive fra Saladini med skaft i enten bøffelhorn eller egetræ. Udover knivenes funktionalitet og anvendelighed til de forskellige typer ost er de også dekorative på et ostebord.
Forskellige typer osteknive
Der findes en række forskellige osteknive. Til de hårde oste anbefaler vi en kniv med et bredt, skarpt blad, der kan skære igennem de faste oste og give nogle tynde skiver. Ved at skære de faste oste tyndt ud får man mere overflade, og osten afgiver dermed hurtigere smag i munden.
Til de faste oste med struktur eller ukurante huller anbefaler vi en lidt spidsere kniv, som kan bruges til at bryde osten i stykker. Ved at bryde osten arbejder man med ostens naturlige struktur og skaber også diversitet i udtrykket på ostebordet.
Ved servering af bløde skimmeloste, både blåskimmel og hvidskimmel, kan man med fordel bruge en kniv med et smalt blad. Det smalle blad betyder, at kniven har en mindre overflade, som osten kan klistre til, og man får derved et flottere snit i osten. Endnu et tip er også at dyppe kniven i varmt vand og tørre den af mellem hver gang, man skærer i osten. På den måde opnår man et helt rent og skarpt snit.
Man kan også supplere sin samling af osteknive med grej til servering: eksempelvis en smørkniv til smørbare oste, smør eller meget bløde oste, og en ostegaffel til at gafle stykker af ost og andet tilbehør.
Sådan plejer du dine osteknive og ostebrætter
Opbevar gerne dine osteknive i en æske eller et andet sted, hvor bladet er beskyttet. Undgå ligeledes at komme dem i opvaskemaskinen og vask i stedet op i hånden, særligt hvis skaftet er lavet af naturmaterialer som horn eller træ. På den måde holder knivene sig både pæne og skarpe i længst mulig tid. Er skaftet lavet af træ, kan det også have godt af en behandling med olie med jævne mellemrum.
Find osteknive hos Arla Unika
Hos Arla Unika tilbyder vi osteknive og ostegafler fra italienske Saladini. Osteknivene håndlaves i den italienske by Scarperia af Leonardo Saladini. Knivene er lavet af naturmaterialer, som gør hver kniv unik.
Særligt til skæreoste har vi hånddrejede osteskærere i eg og valnød. Osteskærerne fremstilles i hånden i et trædrejeværksted, som tidligere var indrettet i et gammelt ishus i hjertet af Aarhus og nu er placeret ved den danske vestkyst.
Hos Arla Unika finder du et nøje udvalgt sortiment af drikkevarer og tilbehør til dit ostebord. Vi smagsbedømmer løbende vores oste med både garniture og drikke, og synes der er et væld af spændende sammensætninger både sensorisk og smagsmæssigt. De specifikke anbefalinger til match kan du se på de enkelte produkters detaljesider eller vende med personalet i vores butikker. Gå på opdagelse i vores osteunivers og find de sammensætninger der løfter din osteoplevelse til nye højder.