Mozzarella er en blød, rund kugle af friskost og har været en del af det italienske køkken i flere hundrede år. Osten nævnes første gang i 12. århundrede, og den er kendt for sin bløde, elastiske konsistens, sin milde smag og fine, mælkede aroma.
Osten er kendt af de fleste og går godt både for sig selv, som del af salat, eller i madlavningen, hvor mange kender den som fyld på pizza eller i lasagne.
I Italien er mozzarella oprindeligt lavet på mælk fra vandbøfler, som blev importeret til de fugtige lavlandsområder i Campania-området af Italien i det 7. århundrede. Det er disse bøfler, der leverer mælken til den friske mozzarella. De importerede vandbøfler blev hurtigt værdsat for deres mælkeproduktion, fordi deres mælk har et højere fedt- og proteinindhold end ko- og gedemælk, hvilket resulterer i en federe og mere cremet ost.
Mozzarella har opnået beskyttet oprindelsesbetegnelse (DOP - Denominazione di Origine Protetta), hvilket betyder, at den skal fremstilles i Campania-området i Italien. Mozzarella di Bufala Campana er det officielle navn for mozzarellaost lavet af vandbøffelmælk i denne region.