Der findes flere forskellige smørbare oste: flødeost, friskost og smøreost.
Flødeoste er kendt for en smørbar konsistens med en blank overflade og en fyldig, rund smag. Osten fremstilles, når mælk og fløde syrnes. Herefter sies vallen fra og osten saltes og tilføres eventuelt andre smagsgivere. Det er denne proces, der giver flødeost sin fyldige og cremede konsistens. Tekstur og smag kan dog variere alt efter ostens produktion.
Flødeoste er kendetegnet ved at være milde og nemme at anvende i flere sammenhænge, hvor de udgør et godt smagskomponent. Du kan bruge osten i madlavningen, hvor flødeosten bidrager med en cremet konsistens og fylde. Brug for eksempel flødeosten til både friske og bagte cheesecakes, til nemme pastaretter, som frosting til kager og muffins eller til kolde serveringer.
Vi betegner vores ost Loke som en friskost, der er en fællesbetegnelse for oste, der ikke presses eller lagres, men den fremstilles efter samme princip som flødeoste - nemlig af mælk, fløde og osteløbe, der får lov at syrne, før den drænes og saltes.