Blåskimmeloste har en helt særlig, karakteristisk smagsprofil, som kan være både skarp og bitter, samtidig med at den har en cremet og fyldig konsistens. Denne smagsprofil er resultatet af de specifikke mikroorganismer, der bruges til at fremstille blåskimmeloste, og den måde osten modnes på. Blåskimmeloste kan variere i smag og tekstur afhængigt af, hvor den er produceret, og hvilke ingredienser der bruges i fremstillingsprocessen.
Blåskimmeloste
Klassiske blåskimmeloste
Der findes en række kendte, klassiske blåskimmeloste fra verden over. Nogle af de klassiske typer blåskimmeloste er:
Danablu er en dansk blåskimmelost, der er kendt for sin milde smag og faste konsistens. Den er lavet af komælk og modnet i mindst fire uger. Danablu har en mild smag og en let kornet konsistens, der gør den velegnet til sandwiches og salater.
Roquefort er en fransk blåskimmelost, der er kendt for sin karakteristiske, kraftige smag og bløde konsistens. Den er lavet på fåremælk og modnet i huler i Roquefort-sur-Soulzon-området i Sydfrankrig. Roquefort har en kompleks smag med noter af nødder, salt og blåskimmel.
Stilton er en engelsk blåskimmelost, der er kendt for sin kraftfulde smag og cremede konsistens. Den er lavet af komælk og modnet i mindst ni uger. Stilton er kendt for sin markante smag, der både er salt, sød og skarp på én gang. Osten er perfekt til ostebordet og går godt sammen med ristede nødder, frugt og mørkt brød.
Blåskimmelost fra Arla Unika
Vi har et bredt sortiment af blåskimmeloste, skabt i samarbejde med en række kyndige madfortolkere. I Arla Unika udforsker vi aerob og anaerob dybdemodning, nye tiltag inden for fremstilling og affinage, når vi udvikler vores oste. Resultatet er unikke, velsmagende og udfordrende blåskimmeloste med komplekse smagsprofiler.
Måneskær er blid og flødeagtig med milde noter af hasselnødder. Den store, cremede ost er dybdemodnet indpakket i folie, så osten ikke dehydrerer. Måneskær er velafbalanceret i både smag og tekstur, og den bløde ost smelter på tungen med kontrast fra let knasende skimmel.
Høgelundgaard 8 har en speciel kontrast i sin smagsprofil mellem skimmel og den bemærkelsesværdige smag af sød frugt. Høgelundgaard 8 har en rustik overflade med blåsort, hvid, rød og brunlig skimmel. Osten er modnet aerobt i 4 måneder, efterfulgt af 4 måneder anaerobt, der udvikler ostens konsistens og smag.
Høelundgaard 12 er prisvindende blåskimmel med en dyb frugtig sødme og kontrast fra sprøde proteinkrystaller. Osten har noter af skimmel og en smag af tropisk frugt, champignon og umami. Den fede, cremede ost smelter i munden og prikker let på tungen.
Sirius er dehydreret treenighed med rødkit, hvid- og blåskimmel. Smagen af hvid- og blåskimmel kommer i den indledende modning af osten. Herefter dehydreres osten på et køligt ostelager, hvor den taber omkring 20% af sin vægt, hvilket skaber den særlige, faste struktur. Sirius vaskes desuden i rødkit, hvilket modner osten yderligere. Smagen er velafbalanceret mellem skimmeltyperne med noter af skovbund og svampe.
Med Drunken Dog videreforædler vi Sirius. Efter modning druknes osten i Staunings Young Rye Whisky og vakuumeres. Gennem rehydreringen opstår Drunken Dog. Whiskyen gør ostens skorpe knasende sprød og smagen får tydelige nuancer af tropisk frugt, brunet smør og en frisk syre i baggrunden. Konsistensen er fast, men osten smelter hurtigt på tungen.
Sølvræv er en cremet og fyldig blåskimmelost med en salt og lakridsagtig smag, der er modnet i to tempi over en længere periode end normalt. Den første modningsperiode sker ved høj temperatur for at få skimlen til at vokse og udvikle enzymer. Den anden del af modningen foregår på et køligt ostelager, hvor enzymerne får tid til at virke.
Serveringsforslag til blåskimmeloste
Som match til blåskimmelost kan man med fordel vælge et sprødt element for at skabe en kontrast til den bløde ost eller en garniture med sødme, som går godt til ostenes skimmelnoter og salte smag. Man kan også lede efter smagsfællesskaber i match, eksempelvis ved at sætte knasende sprøde hasselnødder til en ost som Måneskær, der har en mild smag med nøddeagtige noter. Det søde element kan være marmelader eller balsamico, som både har sødme og syre.
Ved servering af blåskimmeloste anbefaler vi, at man bruger en ren, varm kniv til at skære osten ud med. Dyp gerne kniven i varmt vand og tør den af, før der skæres for et pænt, rent snit i osten. Forsøg desuden at skære langs ostens indstikningshuller, som kan ses fra toppen. Det er her, skimmelkulturen får ilt under modningen. Skimmelvæksten vil være mere koncentreret omkring disse, og man vil derfor få et snit med dekorative kanaler af skimmel i osten. Forsøg også at få så meget af ostens spiselige skorpe med, da smagen og mundfølelsen her kan opleves anderledes end resten af osten. Har man en høj ost som Sølvræv eller Sirius, kan det være en fordel først at skære osten over på tværs og derefter dele den i passende lagkagestykker langs indstikningerne. Indtrykket af overfladen føles mere koncentreret, og osten bliver nemmere at skære ud, ligesom man også får skabt variation i det visuelle udtryk af ostebordet.
Blåskimmeloste fra Arla Unika
Hos Arla Unika er vi dedikerede til at udforske nye smagsprofiler og teknikker inden for ostefremstilling, og vi arbejder med en innovativ tilgang til mejeriprodukter. Vores blåskimmeloste er skabt i samarbejde med passionerede fagfolk og er resultatet af en lang række eksperimenter og fejltagelser.
Vores oste udforsker varierende teknikker og modningsmetoder og er udtryk for et stort engagement i at udvikle nyskabende mejeriprodukter i samarbejde med gastronomiens top.
Vi håber på at kunne sætte en ny standard for fremtidens ostekultur og inspirere både kokke og ostekendere til at udforske nye smagsoplevelser og muligheder.
Vi opfordrer dig til at prøve nogle af vores unikke oste og blåskimmeloste. Tag et kig på vores osteudvalg her.