Tapasoste

Tapas stammer fra Spanien, men har sidenhen vokset sig til et globalt fænomen, der spænder over flere forskellige madkulturer og gastronomiske traditioner. Ost er efterhånden en fast bestanddel af tapas, som kan være med til at løfte din tapasoplevelse til nye højder. Her er vores bud på, hvordan man udvælger og sammensætter oste til et tapasbord.


Hvad skal du gå efter?

På et tapasbord er der med fordel en række forskellige oste at vælge mellem, så man også har mulighed for at skabe varierede smagsoplevelser. Sørg for, at dit tapasbord har forskellige små retter, forskellige oste og tilbehør at vælge mellem, så gæsterne har mulighed for at smage meget forskelligt, kombinere oste og matchende tilbehør og få nye smagsindtryk.  

For at sammensætte et nuanceret udvalg af oste til tapas, bør du vælge oste, der er forskellige fra hinanden i type, smag og konsistens, så du berører forskellige smagsprofiler og får en fuldendt oplevelse.

Gå efter forskellighed, når du vælger oste til tapas, så der er variation; også i ostenes udseende. Tænk på at inkludere både faste og bløde oste, oste med og uden skorpe og ost med forskellige lagringsperioder.

Variér udvalget efter behov, lyst og smag. Byt eksempelvis ud, så der er flere faste oste eller vælg andre skimmeloste, der enten er mildere eller kraftigere. Vi anbefaler at tænke i mangfoldighed – det kan være i form af flere forskellige mælketyper, konsistenser, dehydrerede eller rehydrerede oste og/eller ostetype.


Forslag til tapasoste fra Arla Unika

Hos Arla Unika finder du et bredt udvalg af unikke, håndlavede oste, som kan hæve dit tapasbord til en oplevelse lidt ud over det sædvanlige.

Vi har rigeligt at vælge imellem i vores sortiment, med et konkret bud på en række oste, der går godt sammen med tapas, kunne være:

  • En fast ost: Efterglød er en økologisk fastost fra Tistrup Mejeri med en balanceret smag af lys karamel, tørret abrikos og ananas. Duften af brunet smør og den smidige, let smuldrende konsistens komplimenterer flere elementer på et tapasbord, og osten er velsmagende sammen med flere forskellige slags tilbehør.

  • En fast ost med en anden tekstur: Gammel Knas er en nyfortolkning af den klassiske Havarti, hvor vi har arbejdet med den velkendte ost. Gennem affinage, hvor osten modnes anaerobt i minimum 24 måneder, har vores ostemestre skabt en ost, der balancerer det søde, det fede og det syrlige med knasende sprøde proteinkrystaller. Denne særlige kombination af smagsnuancer og teksturer er et oplagt og velsmagende indslag på ostebordet eller til tapas.

  • En rødkitost: Rød Løber er en blød rødkitost fra Gjesing Mejeri. Osten er kendetegnet ved sit røde ydre og bløde, hvide indre, og Rød Løber er balanceret med en karakteristisk duft af stald og honning og en mild, harmonisk smag. Rød Løber er et velsmagende supplement til de andre elementer i din tapas. Det rødlige ydre og silkebløde indre skaber ikke kun en interessant kontrast, men er også et farverigt indslag på ostebordet og en behagelig smagsoplevelse for dine gæster.

  • En hvidskimmelost: Ask er vores nyfortolkning af den klassiske fynske rygeost, inspireret af gamle danske traditioner for rygeost. Denne hvidskimmelost er håndlavet på Troldhede Mejeri, hvor røgen er integreret i hele osten gennem en saltlage med røg, der tilsættes ostemassen, og pulveriseret aske på ostens overflade. Smagen af røg er integreret i hele osten — fra inderst til yderst — som giver en sofistikeret tilføjelse til dit tapasbord.

  • En blåskimmelost: Måneskær er en flødeblid og mild blåskimmelost med en blød og cremet konsistens, der er fremstillet på Gjesing Mejeri. Osten gennemgår en to-trins dybdemodning, der skaber balance mellem den bløde, cremede konsistens og den delikate smag, der gemmer på antydninger af hasselnød. Måneskær er med sin milde, blide smagsprofil en velsmagende tilføjelse til tapasbordet.


Ost på tapasbordet

Det handler ikke kun om at vælge de rette oste til tapasbordet – det er ligeså vigtigt at anrette dem på den rette måde, så man også spiller på sanserne allerede inden, man sætter sig ved bordet. Anret ostene med plads nok til, at du og dine gæster nemt kan skære stykker af osten i den ønskede størrelse, og anret de små retter på tapasbordet, så det ser indbydende ud. Tænk på farver, former og teksturer, når du anretter dit tapasbord.

Det kan være alt fra, hvordan du skærer ostene, til hvilket tilbehør, der passer bedst til de forskellige oste. Har man en ost med en spiselig skorpe, anbefaler vi, at man skærer stykker, der får så meget overflade med som muligt. Der vil ofte være forskel på skorpen og midten af osten, og ved at spise begge dele sammen, får man en samlet oplevelse af osten.

Når det kommer til tilbehør, kan man gå efter både smagsfællesskaber og kontraster mellem ost og drikkevarer, marmelade eller anden garniture. For eksempel kan vores Måneskær komplementere de søde, frugtige noter i et glas rødvin eller en håndfuld figner. En delikat hvidskimmelost som Ask vil trives godt med et friskbagt baguette og en skarpere, tør hvidvin.

Husk, at tapas handler om at nyde mangfoldigheden af smage, og at dine oste skal være en del af denne smagsoplevelse. Vær kreativ, eksperimenter og find din egen måde at servere ost på.

Hvis du er nysgerrig på, hvordan du kan inkorporere oste fra Arla Unika og tage din osteservering til næste niveau, kan du finde flere tips i vores guide til tapas til ostebordet.