Når man skal finde en harmonisk kombination af ost og vin, er man nødt til at smage sig frem, for der er mange muligheder, og der kan ligge gode og overraskende match i bestemte kombinationer af vin og ost. Man kan forsøge at finde vin med kontraster til osten, eksempelvis kan en syrlig vin spille op mod en sødmefyldt ost. Alternativt kan man forsøge at finde en vin med lignende duft- eller smagsnuancer som osten. Vores anbefaling er at prøve sig frem – temperér osten, præsentér vinen i et passende glas og duft til den. Smag først på osten, så på vinen, så på osten igen, og oplev hvordan smagene udvikles og forandres. Finder man et harmonisk match mellem vin og ost, kan man tage smagsoplevelsen til nye højder.
Ost og vin opfattes af mange som et sikkert match. Ost er oftest kendetegnet ved salt og fedme, der dækker ganen med et tyndt lag ostefedt. Som modsætning er vin syrlig, frugtig og får munden til at stramme op. I kombination skabes en stimulerende og afbalanceret smagsoplevelse, hvor vinens syrlighed renser fedtlaget væk – og man får lyst til at spise mere ost.
Hvilken type vin skal man vælge til forskellige typer ost?
Når man skal finde vin til ostebordet, bør man gøre sig overvejelser om hvor mange og hvilke typer oste, man vil servere. Det kan være udfordrende at finde én vin, der passer til alle de oste, man vil servere. Derfor kan man med fordel vælge flere forskellige typer af vin, eller vælge flere af samme type ost, der kan passe til én vin. Man bør passe på ikke at vælge en vin der overdøver osten og ligeledes omvendt. En god tommelfingerregel er at vælge en lys og let vin til de milde og sødmefyldte oste. Til de modne og dybere oste kan man med fordel vælge en mørkere og kraftigere vin.
Hvidvin til ostebord: Hvordan man vælger den rigtige
Når man skal vælge vin til sit ostebord, er hvidvin et smagfuldt valg. Frugtsyren i hvidvin er en forfriskende modpol til ostens fede mundfølelse og smag. Til de hårde oste, som Parmesan, Manchego, Cheddar og Gouda, kan en fyldig, tør hvidvin være passende. Generelt er en hvid Bourgogne, Riesling eller Champagne et godt match til de hårde oste. De hårde oste med nøddeagtige noter, såsom Emmentaler eller Gouda, kan intensiveres ved at matche med en hvidvin med fadpræg, for eksempel en Chardonnay.
Til rødkitoste er aromatiske hvidvine med sødme et godt match, hvor særligt en lagret rødkit kræver meget aroma og sødme. Det kan eksempelvis være en Pinot Gris eller Gewurztraminer til at balancere rødkittens staldede og skarpe smag.
Bløde hvidskimmeloste som Camembert og Brie og en syrlig hvidvin eller en Champagne er et match, der næsten vokser i en symbiose. Typerne Grüner Veltliner og Chenin Blanc kan kombineres med bløde ostetyper, da vinene bidrager med en frisk syre, der nærmest skærer igennem fedtet. Man bør dog være opmærksom på, hvor moden hvidskimmelosten er, her kan en vin med mere fylde og frugtsødme være ideel.
Til de bløde fåre- og gedeoste er en let hvidvin med høj syre som en Sauvignon Blanc et godt match. En moden og mere tør fåre- eller gedeost passer dog ofte bedre med en fyldigere vin, eksempelvis en Chenin Blanc eller en Pinot Gris.
Blåskimmeloste har brug for en vin med styrke og sødme til at balancere den salte og skarpe smag fra blåskimmelen. En ædelrådsvin, eksempelvis Sauternes, og en Roquefort er et sublimt makkerpar.
Rødvin til ostebord: Hvordan man vælger den rigtige
Mange er af den opfattelse, at ost og rødvin er et sikkert match. Det kan også være tilfældet, men man bør være opmærksom på mængden af garvesyre i rødvinen. Forholdet mellem garvesyre og mælkens proteiner kan nemlig være problematisk. Derfor er en rødvin med få tanniner et godt valg, eksempelvis en Pinot Noir eller Beaujolais. Til de hårde oste er en Pinot Noir et spændende match. Den lette, nærmest silkebløde vin kontrasteres af den faste og porøse struktur fra osten og leger med sanserne. Til oste med mere styrke kan en sødmefuld rødvin med alder være et godt valg. Rioja eller Bourgogne har typisk bløde tanniner, men mere styrke og sødme til at balancere en salt og stærk blåskimmelost.
Frugtvin og dessertvin til ostebord
Frugtvin er ikke ligeså udbredt en vintype til ost, men efter vores mening er det undervurderet. Nogle frugtvine har en lav alkoholprocent, der giver plads til at opdage nye smagsnuancer i matchet med ost. Frugtvine laves på alverdens frugter, og man kan derfor forsøge at finde matches i smagsnuancer, syre eller sødme. Eksempelvis egner frugtvine lavet på røde og dybe frugter sig typisk bedre til stærke oste. Mange frugtvine har både syre og sødme og egner sig derfor godt til de hårde oste. Vinen Discover fra Andersen Winery lavet på æbler er et spændende match med bløde hvidskimmeloste, når både syrlighed og karbonering møder silkeblød og fed hvidskimmel.
Frugtvin kan også laves som hedvin, hvor alkoholprocenten er forstærket. En sød hedvin på kirsebær som Prunus Nigra fra Cold Hand Winery er eksempelvis en sublim makker til blåskimmeloste, når de dybe røde frugtnoter møder skarphed og kompleksitet i blåskimmel.
Et spændende og overraskende match kan opstå mellem isvin og en hård ost med saltkrystaller. Der opstår store og sanselige kontraster når isvinens sødme og næsten sirupsagtige mundfølelse kombineres med en porøs og salt ost.
Køb vin til ostebord hos Arla Unika
Vi smagsbedømmer vores oste med forskellige vine, og synes der er mange spændende match, der er værd at udforske. De specifikke anbefalinger til match kan du se på produkternes detaljesider eller vende med personalet i vores butikker. Vi har også en række alkoholfri drikkevarer, øl, likør og spiritus, som egner sig til mange af vores oste.