Parmesan er en fast ost, som har været en del af den italienske mejerihistorie i over 800 år. Den er kendt for sin karakteristiske hårde konsistens, en fyldig smag og dyb aroma. Parmesan er en velkendt og populær ost, der nydes af madentusiaster og osteelskere verden over.
I Italien var Benediktinermunkene de første ostemagere, der lavede en hård ost på italiensk jord. Disse munke omdannede tilbage i det tolvte århundrede et moset område i Po-dalen til et innovativt mejeri. De fik idéen til Parmigiano-Reggiano, også kendt som Parmesan, fordi deres køer producerede mere mælk, end de kunne bruge, og de begyndte derfor at bruge den overskydende mælk til at producere ost.
Parmesan har opnået prædikatet DOP (Denominazione di Origine Protetta), som betyder, at den er beskyttet af geografiske regler og skal laves i dette område af Italien. Parmesan, eller Parmigiano-Reggiano, er opkaldt efter de to provinser, de oprindeligt er lavet i, som er Parma og Reggio Emilia.