Det økologiske landbrug Debelgaard ved Brørup tæt på Vejen leverer, som det eneste landbrug i Danmark mælk til mejeriserien Essens fra Arla Unika.
Arne og Birgit Petersen har drevet Debelgaard i 40 år. Sønnen Christian er sjette generation og er ved at tage over. Christian bor i stuehuset sammen med sin kone og tre børn, mens den ældre generation er flyttet.
Hver gård har sin egen mælkesmag
Gården, som ligger ved Brørup i Vestjylland, drives økologisk og er hjemsted for 400 mælkekøer af racen Sortbroget Dansk Malkerace, som tilsammen leverer knap 12.000 liter mælk i døgnet.
”Hver gård har sin egen mælkesmag, og vores mælk har en helt speciel smag af kokos og vanilje og er meget sød,” siger Arne Petersen, der driver Debelgaard sammen med sin kone Birgit og sønnen Christian.
Mælken bliver afhentet af Christiansfeld Mejeri og er den vigtigste ingrediens i Arla Unikas Essens-serie, som er en række gastronomiske mejeriprodukter. Debelgaard er også Arlas eneste singlefarm-mejeri, hvilket betyder, at mælken ikke blandes med mælk fra andre gårde og er den eneste mælk, der bruges i Essens-serien.
Serien består af friskvareprodukter, som eksempelvis Fløde 48%, Årstidskefir og Årstidsmælk.
”Jeg bliver lidt stolt, når jeg ser varerne og ved, at mælken kommer fra vores køer,” siger Birgit Petersen.
Debelgaard er certificeret af Dyrenes Beskyttelse, der stiller særlige krav til dyrevelfærd. ”Vi har altid passet godt på vores dyr. Mange af vores køer er så tamme, at vi kan gå inde ved dem”.
Efter køerne er blevet malket, bliver mælken afhentet af Arlas mælkebil, som transporterer den til Arlas mikromejeri i Christansfeld, som er dedikeret til de helt små produktioner og hvor Essens fra Arla Unika fremstilles og tappes.
Højteknologisk økolandbrug
På Debelgaard er der ingen Morten Korch-fornemmelser eller bonderomantik. Landbruget hviler på dybe kompetencer. Og en hel del teknologi. Kigger man ind i stalden vil man kunne se malkerobotter, automatiske fodermaskiner og selvkørende robotter, der samler møg. Hver ko er desuden udstyret med en chip, som registrerer dens bevægelser ind og ud af stalden. Og ved udgangen til stalden sidder et kamera, der registrerer køernes BMI, så man eksempelvis kan holde øje med vægttab.
”Vi har haft kokke på besøg, som blev ret overrasket over, hvor meget teknologi der egentlig er involveret i at drive et landbrug som vores. Moderne teknologi er absolut nødvendigt. Det gør vores landbrug langt mere bæredygtigt, samtidig med at vi kan passe bedre på vores dyr,” siger Christian Bejer Petersen.
Christian Bejer Petersens 400 køer har i sommerhalvåret fri adgang til godt 100 hektar græsmarker, hvortil de kan gå direkte fra stalden.
Forskellig personlighed
Selv om besætningen er stor, kender familien Petersen deres kvæg og kan sagtens udpege dem, som gerne vil snakke, og dem, der hellere vil dovne i staldens skygge end tygge drøv på marken.
”Jeg synes, det er dejligt, når de kommer og vil snakke. Køerne har forskellig personlighed og ser ikke ens ud. Nogen svinger man bedre med end andre, ganske som med mennesker,” siger hun og klapper koen.
De 400 køer har 10 forskellige marker, som de kan boltre sig på. Nogle marker har græs, mens andre er rugmarker.
”Køerne bliver flyttet til en ny mark cirka hver tredje dag. Vi kan mærke, at de bliver rigtig glade, når de kommer på nyt græs,” fortæller Arne Petersen og tilføjer: ”Køerne producerer mere mælk, når de trives.”