Affinage Center Unika

En ny milepæl i Arla Unika

Affinage er et særligt modnings- og lagringshåndværk. Danmarks første affinagecenter til fremstilling og forædling af gourmetoste og åbnede i 2014. Affinage Center Unika, som centret hedder, bliver et fremtidigt omdrejningspunkt for Arla Unikas produktion af gourmetoste og osteeksperimenter. Med Affinage Center Unikas åbning tages dansk ostehåndværk til et helt nyt niveau, idet centret giver de rette rammer til for alvor at kunne arbejde med affinage. Affinage Center Unika er bygget som en knopskydning på det eksisterende Tistrup Mejeri, der er verdens ældste fungerende andelsmejeri.
Affinage giver osten sin smag
Faktisk kan over 50 procent af smagen tilskrives affinage. Ost er levende og meget modtagelig over for det miljø, den udvikles i. Det betyder, at to oste af samme type, som udsættes for forskellig lagring og modning, vil smage helt forskelligt. Den menneskelige kontakt er essentiel, når det kommer til affinage. Kalenderen eller uret kan ikke afgøre, om en ost er færdigmodnet. Det kan kun Affineuren, som dufter, kigger og rører ved ostene for at holde øje med, om de modnes, som de skal. Ostene får konstant opmærksomhed af Affineuren, som vender, visker, børster og gnider hørfrøolie på ostene. Hver ost har sit eget rum, hvor fugt og temperatur reguleres individuelt ved hjælp af et klimaanlæg. Affineuren holder til på Affinage Center Unika på Tistrup Mejeri og er den eneste af sin slags i Danmark. Vi kalder ham oste(h)viskeren.
 
Vi vil i Arla Unika gerne medvirke til at udvikle flere spændende mejeriprodukter, der kan bidrage til at forme dansk og nordisk madkultur. Vores ambition er at arbejde med mælk, som de dygtigste vinproducenter gør med druer; det vil sige med fokus på råvarer, fremstillingsmetode og lagring. Med det nye Affinage Center har vi nu rammerne for at lave det helt rigtige miljø og mikroklima til at mestre netop lagringen og forstå, hvordan tid, temperatur og fugt kan skabe den bedste smag i den enkelte ost.