4 portioner ● Tilberedning: 1 time - tid i alt: 6 timer
Ingredienser
200 g Sort Himmel
1 vaniljestang
2 dl smagsneutral olie
1 fersken
500 g blommetomater
1 citron
600 g små cherrytomater på stilk
100 g eddike
100 g vand
100 g + 20 g sukker
Frisk græsk basilikum
Citronsaft
Salt
Tilberedning
Kom blommetomaterne i en blender, og mix dem på fuld styrke i 1 min., og sigt det gennem en meget fin sigte (kaffefilter, viskestykke el. lign.). Når det er løbet igennem, skal det klare tomatvand smages til med salt, sukker og citronsaft.
Skær 200 g af cherrytomaterne midt over, læg dem på en bageplade med skærefladen opad, drys salt og sukker ovenpå, og bag i ovnen på 60-70° C i 3 timer.
Hæld olien op i en lille gryde, del vaniljestangen på langs, skrab kornene ud, og kom dem og vaniljestangen i olien. Varm vanilje-olien op til ca. 70° C i 2 timer (den må ikke koge). Til slut sigtes den.
Kom 100 g sukker, eddike og vand i en gryde, og kog syltelagen op. Sæt til siden.
Skær et lille snit på toppen af 200 g cherrytomater, og kom dem i kogende vand i ca. 15-20 sek. Køl dem af i rigeligt med koldt vand, pil skindet af, og læg dem ned i syltelagen, når den er afkølet til håndvarm.
Skær fersknen i tynde både, og skær resten af cherrytomaterne i skiver.
Lav en vinaigrette på 50/50 tomatvand og vanilje-olie. Smag til med salt.
Anret syltet cherrytomat, frisk cherrytomat, semitørret cherrytomat og fersken sporadisk på tallerkenen.
Fordel osten hen over tallerkenen i små stykker (den må gerne være lidt kølig). Dryp 2-3 tsk. tomat/vanilje vinaigrette over, og pynt med græsk basilikum.
Nørderier
For en pænere anretning og jævnt fordelt ost; skær osten i mindre stykker, kom den i fryseren, og lad den blive der, til den er helt frossen (8 timer eller mere). Lige inden servering, kom den frosne ost i en foodprocessor, og blend, til du har noget, der ligner ris i størrelsen. Drys osten hen over tallerkenen.