8 stk ● Forberedelsestid: 30 min., Tilberedningstid: 2 t.
Ingredienser
Tangzhong-jævning
25 g hvedemel
125 g Årstidsmælk
Dej
100 g Årstidsmælk
55 g usaltet smør
30 g rørsukker
4 g salt
Friskkværnede kardemommefrø fra 2 kardemommekapsler
1 æg
20 g gær
345 g hvedemel
1 æg til pensling
Til servering
Denne opskrift benytter sig af den asiatiske 'tangzhong'-metode, som giver en lækker blød og saftig krumme, som holder længe.
Opskriften er udviklet af Elisabeth Madsen.
Tilberedning
Tangzhong-jævning:
- Rør mel og årstidsmælk sammen i en lille gryde, så der ingen klumper er.
- Kog forsigtigt massen op under omrøring, så det minder om en meljævning. Når jævningen er tyknet og boblet er par gange, tages gryden af varmen.
Dej:
-
Bland den varme jævning sammen med usaltet smør, Årstidsmælk, sukker, salt,
kardemomme og æg. Når blandingen er omkring lillefingervarm, kan gæren smuldres og blandes i. - Tilsæt melet lidt ad gangen og ælt dejen i 6-8 minutter på en røremaskine eller i hånden. Når dejen er blød og elastisk, sættes den til hævning, tildækket, et lunt sted til den har dobbelt størrelse.
- Tænd ovnen på 185 grader varmluft. Del dejen i 8 stykker (90 g pr. stk) og form dem til boller.
- Læg dem herefter forholdsvis tæt op ad hinanden på en bageplade med bagepapir. Nu pensles hvederne med et sammenpisket æg og efterhæves i omkring 30 minutter.
- Bag hvederne i ca. 15-20 minutter til de er jævnt gyldne.
Tip fra kokken
Spis de friskbagte lune hveder som de er, eller giv dem en tur på brødristeren, så de bliver sprøde. Servér med rigeligt tandsmør.