Mange er af den opfattelse, at vin og ost er et ideelt match. Det kan sagtens være tilfældet, men vores erfaring er, at der også kan findes sublime matches mellem øl og ost. Øllets forfriskende kulsyre, alkohol og humlebitterhed er med til at rense munden op fra ostens fedme – øl og ost bringer det bedste frem i hinanden.
Øl har mange smagsnuancer - fra syrlige til søde, bitre, kraftige eller med maltnoter. Så når man skal finde øl til ostebordet, er vores anbefaling først og fremmest at smage sig frem. Smag både øl og ost hver for sig. Smag det derefter sammen og gå på opdagelse i hvordan smagene udvikler sig.
Derfor går øl og ost godt sammen
Man kan som udgangspunkt forsøge at finde duft- og smagsfælleskaber når man vælger øl til ostebordet. Eksempelvis kan en sød øl forstærke en ost med sødme, og tage oplevelsen til nye højder. Alternativt kan man forsøge at finde duft- og smagskontraster, for eksempel en sød øl til en mere salt ost. Der kan ligge gode og overraskende match i kombinationer af øl og ost. En god huskeregel er, at de milde, lette og lyse øl oftest passer godt med de milde og sødmefyldte oste, hvorimod en stærk og moden ost bedre kan bære en mere kraftig og mørk øl.
Hvilken type øl skal man vælge til forskellige typer ost?
Til de faste oste er en lagerøl eller en hvedeøl et match, der giver osten lov til at udvikle sine smage. Til de faste oste med sødme, såsom Comté, Emmentaler og Gouda kan man med fordel vælge en tjekkisk pilsner med mere fylde og humlebitterhed til at balancere de nøddeagtige og karamelsøde noter i ostene. Alternativt kan man vælge en Bock der karakteriseres af dybere maltnoter og mere sødme til at intensivere de søde og runde noter i osten. Til de faste og mindre søde oste, såsom lagret Havarti eller Parmesan, kan en India Pale Ale være et godt og overraskende match. Den friske og frugtige smag i kombination med en markant humlebitterhed spiller op mod de syrlige og salte noter i en lagret havarti.
Rødkitoste kan typisk bære en stærkere øl med flere aromaer. Derfor kan en tøndelagret øl være god til særligt en lagret rødkit. Til de mere milde og bløde rødkitoste er en hvedeøl med høj karbonering, såsom en belgisk witbier, et sublimt match. En stærkere rødkit kan derimod sagtens bære en belgisk double eller kraftigere.
De bløde hvidskimmeloste, for eksempel Camembert og Brie, balanceres godt af øl med meget karbonering og syre. En spontangæret øl, som en Lambik eller Gueuze, er typisk syrlig og får munden til at stramme op – og er en forfriskende modpol til den fede, bløde hvidskimmel. I samspil skabes et spændende og godt match. En mere moden hvidskimmel kan til gengæld kræve mere sødme i øllet. En flamsk red ale kendetegnes af syre og en del restsødme, som i kombination med en moden hvidskimmel skaber et harmonisk match.
Blåskimmeloste, eksempelvis Danablu og Gorgonzola, kræver en potent øl. Blåskimmelens styrke og noter af salmiak kan intensiveres i kombination med en stout eller en porter, der begge kendetegnes af sødme og høj alkoholprocent. En stout med lakridsnoter kan tage en blåskimmelost til nye højder. Alternativt kan en barleywine skabe en harmonisk smagsoplevelse med blåskimmeloste. Barleywines er stærke, søde og har typisk aromaer af mørke stenfrugter, hvilket gør det til en sublim makker til en blåskimmelost.
Til gede- og fåreoste kan man med fordel vælge en overgæret øl. For eksempel kan en saison bidrage med frugtige og krydrede noter, som i samspil med gedeostens pikante smag skaber et spændende og komplekst match. Alternativt kan en øl med mere syre, såsom Gueuze, skabe et velbalanceret match til en mild, blød gedeost. En moden gede- eller fåreost kan kræve en øl med mere fylde. En brown ale, belgisk double eller anden mørk ale med maltkarakter og en moden gedeost er et intenst og markant match, der bringer sanserne i spil.
Hvordan man skal servere øl til ost?
Når man skal servere øl til ostebordet, anbefaler vi, at man præsenterer øllet i et passende glas. Der findes forskellige glas til forskellige øltyper, men en god allround er et glas der snævrer ind i toppen. Det bevarer aromaerne i glasset og stimulerer derfor også duftsansen, når øllet drikkes. Undgå at fylde glasset helt til kanten, da det ikke efterlader plads til hverken skum eller aromaer. Øl bør typisk drikkes ved otte grader, der udfoldes alle smagsnuancer. Øllen frigiver samtidigt mindre kulsyre hvis den er for kold, og alle aromaer bedøves.
Det kan være udfordrende at finde én øl, der passer til alle de oste, man vil servere. Derfor kan man forsøge at finde et par forskellige øl, der kan serveres sammen med flere typer oste. Eksempelvis kan en hvedeøl matches med både faste oste og rødkitoste, en gueuze med både hvidskimmel og gedeost. Øllet vil skifte karakter alt efter osten den serveres med. Man bør være opmærksom på ikke at vælge en øl der overdøver osten, og ligeledes ikke vælge en ost der overdøver øllet.
Køb øl til ostebord hos Arla Unika
Hos Arla Unika har vi et udvalg af øl der passer godt til oste. Vi smagsbedømmer vores oste med forskellige øl og finder lige netop de matches, som vi synes er spændende, overraskende og tager oplevelsen til nye højder. De specifikke anbefalinger kan du se på produkternes detaljesider eller konsultere med personalet i vores butikker. Vi har også en række alkoholfri drikkevarer, vin, likør og spiritus, som egner sig til mange af vores oste.