4 portioner ● Forberedelsestid: 20 min., Tilberedningstid: 1 t.
Ingredienser
Mornaysauce
1 liter Årstidsmælk
200 ml Uartig Fløde (Fløde 48%)
1 fed hvidløg, hakket
1 kvist timian
65 g usaltet smør
65 g hvedemel
350 g Efterglød, revet
Salt
Muskatnød
Peber
Hvidløgsrasp
100 g rasp, gerne panko
75 g Saltet Smør
1 fed hvidløg, hakket
1 kvist timian
Mac 'n' cheese
350 g tørret makaroni eller lignende pasta
250 g Efterglød, skåret i tynde stave
Opskriften er udviklet af Gustav Onnermark
Tilberedning
Mornaysauce
- Kog mælk og fløde op med det hakkede hvidløgsfed og timiankvisten. Tag gryden af varmen og lad blandingen trække i mindst 10 minutter før den sies.
- Smelt smørret i en kasserolle ved middel varme. Tilsæt melet og rør godt rundt til melbollen dufter af ristet brød og har fået en lidt mørkere farve.
- Tilsæt nu mælkeblandingen under konstant omrøring, så der ikke kommer klumper.
- Lad sovsen stå ved svag varme i ca. 10 minutter og rør omhyggeligt rundt imens, så den ikke brænder på.
- Tag sovsen af varmen og rør den revne ost i.
- Smag til med salt, friskkværnet peber og revet muskatnød.
Hvidløgsrasp
- Smelt smørret sammen med hvidløg og timian i en lille gryde eller stegepande.
- Lad det smeltede smør stå ved svag varme i 5 minutter, så smørret trækker smag fra hvidløg og timian.
- Tilsæt raspen og skru op til middel varme. Steg raspen til den er gylden og sprød.
- Si eventuelt overskydende smør fra og fjern hvidløget og timiankvisten.
Mac 'n' cheese
- Tænd nu ovnen på 220 grader.
- Kog pastaen al dente i saltet vand. 1-2 minutter kortere en den angivne tid på pakken er en god rettesnor.
- Bland den kogte pasta med mornaysaucen og fordel halvdelen i en ovnfast form.
- Fordel halvdelen af ostestavene ud over pastaen.
- Fordel nu resten af pastablandingen og herefter de sidste ostestave i formen.
- Bages i den forvarmede ovn i 15-20 minutter til retten har en fin, gyldenbrun farve. Fordel hvidløgsraspen over den bagte mac ’n cheese og giv det yderligere 5 minutter i ovnen før servering.