Unika X
Eksperimentelle mejeriprodukter
Unika X er vores eksperimentelle mejeriprodukter udviklet til de dygtigste kokke. Kokkene er de ypperste madfortolkere, som vi søger inspiration fra, og som tester vores produkter.
Unika X er vores innovationsværksted. Det er herfra udviklingen udspringer. Unika X rummer både de første pilotforsøg, hvor vi søger kokkenes ekspertise - og det faste Unika X-sortiment.
Det faste Unika X-sortiment tæller både køkkenbordsproduktioner og produkter, som testes af toprestauranter i længere perioder. Samtidig evaluerer vi det faste Unika X-sortiment i vores egne butikker.
Når et Unika X-produkt er færdigtestet, flytter vi det fra de helt små kar til de lidt større. Hermed transformerer vi Unika X-oste og smør til Arla Unika, og Unika X friskvarer bliver transformeret til Essens fra Arla Unika.
Vi sælger Unika X til udvalgte restauranter og i vores egne Arla Unika-butikker.
Femme Fatale er vores mest eksperimentelle ostebarn
I Unika X eksperimenterer vi med nye rebelske oste og tester dem af sammen med kokkene.
En af vores eksperimentelle oste er Femme Fatale. En fandenivoldsk hvidskimmelost, som ændrer smag og karakter i sin korte blomstringsperiode.
Kongstanken: Mange fødevarer er lavet for at passe til vores moderne verden, hvor smagen skal være den samme i lang tid, så den kan overleve fra produktion til supermarked og hjem i folks køleskabe. Men osten her er anderledes. Den er ikke lavet for at holde længe, men er givet de bedste præmisser for eksplosiv smag for at imødekomme kravene hos vores kokkekunder, så vi i samarbejde kan løfte mejeri til nye højder.
Tiden vil vise om Femme Fatale har potentiale til at blive en nyklassiker eller om hun viser sig at være irrelevant og produktionen på Troldhede Mejeri må stoppe.
Unika X
Udviklet i samarbejde med kokkene
Unika-X produkterne er udviklet i samarbejde med passionerede mejerister, eksperimenterende produktudviklere, dygtige kokke og nytænkende iværksættere. Det er i det samarbejde, vi finder inspiration og kompetencer til at udvikle nyskabende mejeriprodukter på højeste gastronomiske niveau. Sammen får vi ideerne, fejler os frem, bliver inspireret og prøver igen og igen.
Dehydrering og rehydrering af oste
En række af vores oste, herunder X-ostene Sort Himmel og Hallands Himmel, er dehydrerede. Det betyder, at osten får lov til at tørre ud og tabe væske som en del af modningen.
Rehydrering er en ekstra modningsproces, som udføres ved at drukne og vakuumere dehydrerede oste med spiritus. Når ostene har været druknet noget tid pakkes de ud og tørres, hvorefter de er klar til at blive spist. Eftermodningen tager cirka 1 måned og bidrager med ekstra smag og en særlig frugtig duft, til osten.
Drunken Dog er vores ost Sirius, som er rehydreret i dansk Stauning Whisky.