10-12 stk. ● Forberdelsestid: 3 t., Tilberedningstid: 1 t.
Ingredienser
Dej til fastelavnsboller
100 g usaltet smør
30 g revet Karamelsten
150 g Årstidsmælk
25 g gær
Kornene fra 1 stang vanilje
50 g sukker
2 æg
1 tsk friskkværnede kardemommefrø
0,5 tsk salt
390 g hvedemel
1 æg til pensling
Vaniljecreme
60 g sukker
15 g majsstivelse
Kornene fra 0,5 vaniljestang
250 g Årstidsmælk
50 g æggeblommer
Remonce
70 g sukker
70 g marcipan
70 g Saltet Smør, tempereret
Evt. hakkede lyse rosiner
Chokoladeganache
110 g mørk chokolade 80% (fx Mayan Red Chocolate fra XOXO Gourmet)
250 g fløde
60 g honning
60 g usaltet smør i tern
Opgraderede gammeldags fastelavnsboller med brunet smør og Karamelsten i dejen, remonce og klassiske vaniljecreme som fyld og mørk chokoladeganache og havsalt på toppen.
Opskriften er udviklet af Elisabeth Madsen.
Tilberedning
Dej
- Kom smørret i en gryde og lad det brune til det er let gyldent. Kom herefter den revne Karamelsten i smørret og lad det stå og smelte sammen.
- Opløs gæren i mælken. Tilføj herefter smør, æg, vaniljekorn og sukker.
- Rør mel, salt og kardemomme sammen og sigt det over i de våde ingredienser.
- Dejen æltes sammen, gerne på en røremaskine, i 10-12 minutter. Dejen skal være blød og elastisk, da den sætter sig, når den hæver.
- Sæt dejen til at hæve et lunt sted i 45 minutter med et rent klæde over.
Vaniljecreme
- Rør æggeblommer, sukker, vanilje og majsstivelse sammen i en tykbundet gryde. Tilføj mælk lidt ad gangen for at undgå klumper.
- Varm nu langsomt væsken op til kogepunktet, mens der røres konstant.
- Når cremen er tyk, sigtes den over i en skål, som dækkes til med film og stilles på køl.
Remonce
- Alle ingredienserne blendes sammen i en minihakker eller æltes sammen.
Samling af fastelavnsbollerne
- Rul nu dejen ud på et meldrysset bord i en tykkelse på 4-5 mm. Skær dejen ud i firkanter på 10x10 cm.
- Tilføj en ske af både remonce og vaniljecreme på hver firkant - fordel gerne det hele ud.
- Fold dejen sammen på midten og tryk den godt sammen, så der ingen huller er.
- Kom bollerne på en bageplade med bagepapir og sæt dem til hævning under et rent klæde til de er hævet dobbelt størrelse (1-2 timer).
- Pensl bollerne med sammenpisket æg og bag dem i en forvarmet ovn ved 180 grader i 12-15 minutter.
- Mens bollerne køler af, laves chokoladeganachen til pynt.
Chokoladeganache
- Hak chokoladen fint og smelt den i en skål over vandbad.
- Bring fløde og honning i kog og tilføj en tredjedel af gangen til den smeltede chokolade, imens der røres energisk i midten med en dejskraber.
- Når alt fløden er inkorporeret i chokoladen, afkøles massen til 40 grader, hvorefter smørret tilføjes og stavblendes. Undgå luftbobler ved at sætte stavblenderen skråt ned i skålen.
- Dyp fastelavnsbollerne i chokolade ganachen og kom gerne et lille drys flagesalt på toppen.
Tips fra kokken
Der vil være overskydende ganache. Denne kan enten gemmes et par dage i køleskabet og varmes op og bruges igen eller fryses ned. Den fungerer også godt som chokolade-smør.