Gammeldags fastelavnsboller med Karamelsten og brunet smør

Undgå at skærmen slukker

10-12 stk. Forberdelsestid: 3 t., Tilberedningstid: 1 t.

Ingredienser

Dej til fastelavnsboller

100 g usaltet smør
30 g revet Karamelsten
150 g Årstidsmælk
25 g gær
Kornene fra 1 stang vanilje
50 g sukker
2 æg
1 tsk friskkværnede kardemommefrø
0,5 tsk salt
390 g hvedemel
1 æg til pensling

Vaniljecreme

60 g sukker
15 g majsstivelse
Kornene fra 0,5 vaniljestang
250 g Årstidsmælk
50 g æggeblommer

Remonce

70 g sukker
70 g marcipan
70 g Saltet Smør, tempereret
Evt. hakkede lyse rosiner

Chokoladeganache

110 g mørk chokolade 80% (fx Mayan Red Chocolate fra XOXO Gourmet)
250 g fløde
60 g honning
60 g usaltet smør i tern

Opgraderede gammeldags fastelavnsboller med brunet smør og Karamelsten i dejen, remonce og klassiske vaniljecreme som fyld og mørk chokoladeganache og havsalt på toppen.

Opskriften er udviklet af Elisabeth Madsen.

Tilberedning

Dej

  1. Kom smørret i en gryde og lad det brune til det er let gyldent. Kom herefter den revne Karamelsten i smørret og lad det stå og smelte sammen.
  2. Opløs gæren i mælken. Tilføj herefter smør, æg, vaniljekorn og sukker.
  3. Rør mel, salt og kardemomme sammen og sigt det over i de våde ingredienser.
  4. Dejen æltes sammen, gerne på en røremaskine, i 10-12 minutter. Dejen skal være blød og elastisk, da den sætter sig, når den hæver.
  5. Sæt dejen til at hæve et lunt sted i 45 minutter med et rent klæde over.

Vaniljecreme

  1. Rør æggeblommer, sukker, vanilje og majsstivelse sammen i en tykbundet gryde. Tilføj mælk lidt ad gangen for at undgå klumper.
  2. Varm nu langsomt væsken op til kogepunktet, mens der røres konstant.
  3. Når cremen er tyk, sigtes den over i en skål, som dækkes til med film og stilles på køl.

Remonce

  1. Alle ingredienserne blendes sammen i en minihakker eller æltes sammen.

Samling af fastelavnsbollerne

  1. Rul nu dejen ud på et meldrysset bord i en tykkelse på 4-5 mm. Skær dejen ud i firkanter på 10x10 cm.
  2. Tilføj en ske af både remonce og vaniljecreme på hver firkant - fordel gerne det hele ud.
  3. Fold dejen sammen på midten og tryk den godt sammen, så der ingen huller er.
  4. Kom bollerne på en bageplade med bagepapir og sæt dem til hævning under et rent klæde til de er hævet dobbelt størrelse (1-2 timer).
  5. Pensl bollerne med sammenpisket æg og bag dem i en forvarmet ovn ved 180 grader i 12-15 minutter.
  6. Mens bollerne køler af, laves chokoladeganachen til pynt.

Chokoladeganache

  1. Hak chokoladen fint og smelt den i en skål over vandbad.
  2. Bring fløde og honning i kog og tilføj en tredjedel af gangen til den smeltede chokolade, imens der røres energisk i midten med en dejskraber.
  3. Når alt fløden er inkorporeret i chokoladen, afkøles massen til 40 grader, hvorefter smørret tilføjes og stavblendes. Undgå luftbobler ved at sætte stavblenderen skråt ned i skålen.
  4. Dyp fastelavnsbollerne i chokolade ganachen og kom gerne et lille drys flagesalt på toppen.

Tips fra kokken
Der vil være overskydende ganache. Denne kan enten gemmes et par dage i køleskabet og varmes op og bruges igen eller fryses ned. Den fungerer også godt som chokolade-smør.

Relaterede produkter

Sold out
Sold out
Sold out

Ældre indlæg Nyere indlæg